Tanker fra Østmøn Tanker Ravjagt på Møn

Ravjagt på Møn

Ravjagt er den perfekte fritidsaktivitet til naturelskere, historieentusiaster og andre skattejægere. Særligt i sommervarmen er det oplagt at bruge en dag eller nat på stranden og dykke ned i vandmiljøet i sin søgen – både for erfarne ravjægere og børn med mod på at udforske vores vidunderlige natur.

Områder som Møn er ideelle, da de har kilometervis af strand med masser af vind, hvor rav kan skylle op. Generelt er Danmark og andre nordeuropæiske lande kendte for at være rige på rav, som historisk har været en populær eksportvare. Derfor har entusiasmen for ravjagt været stor og drevet mange ud på eventyr landet rundt – og der gemte sig rav på Møn i flere tilfælde. Læs videre og bliv inspireret til din egen ravjagt på Møn.

Rav gennem historien

Inden du begiver dig ud på din ravjagt på Møn, er det godt at kende lidt til historien bag det fascinerende materiale. Som nævnt har rav været betydningsfuldt for os tusindvis af år tilbage i Danmarkshistorien – både inden og uden for landets grænser. Fra slutningen af istiden er rav blevet brugt til smykker, hvilket fortsatte op igennem jæger- og bondestenalderen og (dog meget sjældent) i bronzealderen. Her nåede det til gengæld til Middelhavslandene, hvor det også blev brugt til billedskærerarbejde. I jernalderen kunne rav igen spottes i danske smykker, og i middelalderen blev materialet populært til rosenkranse – men efter reformationen brugtes det i stedet i kunsthåndværk. Senere i historien blev rav primært kendt for de knivskafter, pibemundstykker og smykker, vi forbinder det med i dag.

Hvor på Møn skal du lede efter rav?

Jagten på rav tager sin tid, og den kræver grundighed, tålmodighed og et skarpt øje. For, at du ikke kører sur i det, er det vigtigt at vide hvor på Møn og under hvilke forhold, du har størst chance for at finde rav. Først og fremmest skal du lede på kysterne, da det er her, ravet kan skylle ind efter millioner af år i havet. Derudover har du klart størst chance, hvis det er vindstille efter at have blæst i et eller flere døgn – og selvom det er koldere, bærer vinterens øgede opdrift i vandet også mere rav ind, end du typisk vil se om sommeren. Endelig skal du huske ikke bare at kigge på stranden. Ravet skyller ind sammen med andre ting som tang, træ og skaller. Her vil mågerne også lede efter de små dyr, de spiser – så gå efter deres skrig, hvis du er i tvivl om, hvor du skal starte.

Det skal du bruge til din ravjagt på Møn

For at få mest muligt ud af din ravjagt på Møn, bør du først og fremmest investere i en god ravlygte. De kan både fås i de mest almindelige modeller, der udsender et gult lys, som ravet vil reflektere, så det er lettere at spotte – eller stærkere modeller designet til dagslys, som får ravet til at se decideret selvlysende ud og gør det umuligt at misse. Husk også en rav-kese, som du skal bruge til at fange ravet i vandet, når du finder det. God tur til Møn, og god jagt!

Related Post